Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Știri

Gala Excelenței Feminine
Gala Excelenței Feminine
05/03/2024 - 11:13
Stiri INS

Luni, 4 martie 2024, la Palatul Regal din București, s-a desfășurat a II-a ediție a Galei Excelenței Feminine ”The Smart, The Bold, The Beautiful”, prilej cu care au fost premiate femei determinate și puternice, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performanțe în carieră și viața socială.

Organizată de Grupul de Presă Media Uno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică, ediția din acest an a galei a fost prezentată de Cristi Șelaru, de la Direcția de Comunicare a INS.

Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării” 20 februarie 2024
Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării” 20 februarie 2024
20/02/2024 - 12:34
Stiri INS

Elita cercetării românești, reunită la Palatul Victoria, în cadrul unui nou eveniment ”Împreună Protejăm România"

Azi, 20 februarie 2024, are loc, la Palatul Victoria, conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării”, desfășurată în cadrul proiectului național ”Împreună Protejăm România", inițiat în anul 2020.

Organizată de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno, cu sprijinul MAPN și STS, conferința își propune să faciliteze identificarea de soluții și strategii pentru promovarea cercetării de excelență și crearea unui mediu favorabil inovației.

Gala excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a IV-a ”Un singur gând – România!”
„Împreună protejăm România”, ediția a IV-a ”Un singur gând – România!”
26/01/2024 - 11:32
Stiri INS

Marți, 23 ianuarie, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României), s-a desfășurat a IV-a ediție a Galei Excelenței “Împreună protejăm România”.

Organizată cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, de către Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno, sub titlul “Un singur gând: România!”, gala a reunit personalități ale vieții publice din România ce au fost premiate în cadrul dineului oferit.

Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success
07/11/2023 - 13:02
Stiri INS

Tudorel Andrei, președintele INS, a participat luni, 6 noiembrie 2023, la deschiderea oficială a „Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, eveniment organizat la Senatul României de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și Asociația MediaUno. Summit-ul are loc în perioada 6-24 noiembrie 2023, în cadrul proiectului “Împreună Protejăm România”, ajuns la ediția a XVIII-a.

„Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success” marchează o amplă serie de conferințe și dezbateri pe subiecte de mare interes în actualul context geopolitic și geostrategic.

Evenimentul vine într-un moment crucial în actualul context global, când schimbările și provocările economice, politice și sociale afectează comunitățile de pretutindeni.

Întâlnirea delegației CoE cu autoritățile române în cadrul vizitei de țară COMEX ECRML din 6-10 februarie 2023
Întâlnirea delegației CoE cu autoritățile române în cadrul vizitei de țară COMEX ECRML din 6-10 februarie 2023
13/02/2023 - 11:45
Stiri INS

Vineri, 10 februarie, o delegație a Comitetului de Experți din cadrul Consiliului Europei în domeniul Cartei Europene a Limbilor Regionale și Minoritare – mecanism de protecție a drepturilor lingvistice din cadrul Consiliului Europei – s-a întâlnit, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu reprezentanți ai instituțiilor administrației centrale. Institutul Național de Statistică, reprezentat de Cristi Șelaru, directorul Direcției de Comunicare, și Hadrian Tănase, consilier superior, a prezentat rezultatele provizorii ale celui mai recent recensământ.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu la emisiunea ”Dincolo de alb și negru”, la TVR 1
08/02/2023 - 16:47
Anunturi

Președintele Tudorel Andrei a abordat temele legate de rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, iar parte a transcriptului emisiunii poate fi consultat din documentul de mai jos.

Prelungirea termenului pentru demararea procedurii de selecție a ONG-urilor în vederea constituirii consorțiului de organizații neguvernamentale cu rol consultativ pentru activitățile Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației
30/01/2023 - 15:58
Anunturi

Secretariatul General al Guvernului (SGG) lansează anunțul de selecție adresat ONG-urilor interesate de poziția de membru în cadrul for-ului inter-instituțional cu rol consultativ pe lângă lucrările Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB), organism care funcționează la nivelul central al Guvernului României. În acest mod, mediul asociativ din România poate contribui cu expertiză semnificativă și relevantă, provenită din experiență, bazată pe interacțiunile directe cu statul, oferind plus-valoare în domeniile de interes vizate de reformele structurale de debirocratizare.

Împreună protejăm România - ediția a III-a
Tudorel Andrei
25/01/2023 - 13:49
Stiri INS

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României) - Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

Președintele I.N.S. a adus aminte despre faptul că, în 1859, la scurt timp după evenimentul fundamental de numire a lui Cuza ca domnitor al Principatelor, a luat ființă Oficiul Central de Statistică Administrativă. Tudorel Andrei a evidențiat importanța statisticii, mai ales în actualele condiții geo-politice, sociale și economice.

” Excelențele voastre,
Stimați invitați,

Împreună protejăm România - ediția a III-a
László Borbély
25/01/2023 - 13:16
Stiri INS

László Borbély, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

”Excelențele voastre, Doamnelor și domnilor

Împreună protejăm România - ediția a III-a
25/01/2023 - 12:27
Anunturi

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, la București, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

În cadrul evenimentului, au fost premiate personalitățile care s-au remarcat prin modele de bune practici, soluții și idei de depășire a multiplelor crize pe care le traversăm.
Prim-ministrul României a vorbit despre solidaritate, responsabilitate și oferirea de soluții la timp.

”Excelențele Voastre, Distinși invitați, Doamnelor și domnilor,

Pagini

Subscribe to Știri