ESDS Center in Romania 

 


Incepand cu 1 Ianuarie 2007, Institutul National de Statistica din Romania ofera un nou serviciu utilizatorilor de date statistice europene!

Ca urmare a adoptarii unei politici de diseminare gratuita a informatiilor statistice, cetatenii europeni au acum acces liber la toate datele colectate si diseminate de catre oficiile de statistica ale Uniunii Europene prin Biroul de statistica la UE - Eurostat. Bazele de date ale Eurostat sunt acum disponibile gratuit si toate publicatiile statistice editate de Eurostat pot fi descarcate gratuit de pe site-ul oficial al Eurostat:
Http://ec.europa.eu/eurostat/


Centrul ADSE Romania reprezinta o parte a retelei centrelor ESDS ale Statelor Membre, care are ca obiectiv major, ghidarea si asistenta pentru utilizatorii datelor statistice europene. O echipa este disponibila in orice moment sa ofere sprijin si sa indrume utilizatorii sa gaseasca informatiile statistice de care au nevoie.

1. Principalul obiectiv al ADSE:
Furnizarea de asistenta utilizatorilor in gasirea informatiilor dorite cu privire la:

  • disponibilitatea datelor/publicatiilor
  • verificarea si validarea datelor
  • metodologia utilizata
  • suport tehnic

2. Despre EUROSTAT:

Rol si functii:
Eurostat este oficiul de statistica al UE. Acesta publica statisticile oficiale armonizate ale UE si ale zonei euro si ofera o imagine comparabila, demna de incredere si obiectiva a schimbarilor ce au loc in Europa.

Surse de date:
Pentru a produce aceste statistici, Eurostat colecteaza datele de la institutele nationale de statistica si le armonizeaza conform acelorasi metodologii. Datele astfel obtinute sunt intr-adevar comparabile pentru intreaga Uniune Europeana.

3. Indicatorii cheie ai UE, Eurozone, Statele membre UE, includ:

 Indicatori structurali
(din domeniile: economic, populatia activa, inovare si cercetare, reforma economica, coeziune sociala, mediu inconjurator);

 Euro-indicatori

(balanta de plati, anchete in intreprinderi si ale consumatorilor , preturi de consum, comert international, industrie, comert si servicii, forta de munca, indicatori monetari si financiari, conturi nationale);

 Indicatori pe termen lung
(regiuni si orase, economie si finante, populatie si conditii sociale, industrie, comert si servicii, agricultura si pescuit, comert international, transport, mediu inconjurator si energie, stiinta si tehnologie).

 Bazele de date Eurostat sunt accesibile in regim gratuit!

 Datele pot fi extrase online cu ajutorul browser-ului EVA light (Eurostat Visual Application)

 Datele sunt disponibile in tabele multidimensionale. Dimensiunea tabelelor acopera: tari, regiuni, orase, unitati, variabile, periodicitate etc.


Ultima actualizare: 3 ianuarie 2013

 

 

 

 

 Proiect finantat de Uniunea Europeana
© 1998-2018 Institutul National de Statistica - ROMANIA
Reproducerea continutului acestui website, integral sau partial, Ón forma originala sau modificata, precum si stocarea Óntr-un sistem de regasire sau transmiterea sub orice forma si prin orice mijloace sunt interzise fara autorizarea scrisa a Institutului National de Statistica.
Utilizarea continutului acestui website, cu titlu explicativ, Ón articole, studii, carti este autorizata numai cu indicarea clara si precisa a sursei.