Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Clasificarea Activităților din Economia Națională

 
  • Ce este clasificarea CAEN? Această clasificare a fost proiectată pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la „unități statistice”, cum ar fi, de exemplu, o uzină sau un grup de uzine ce constituie o entitate economică, o întreprindere. Clasificarea asigură baza pentru pregătirea unei game largi de date statistice (producție, factori de producție, formarea de capital și tranzacțiile financiare) ale acestor unități.Clasificarea activităților din economia națională a fost elaborată de către Institutul Național de Statistică (INS) pentru o ordonare specifică a informațiilor corespunzătoare cerințelor economiei de piață și trecerii la sistemul conturilor naționale.

    CAEN substituie Clasificarea ramurilor economiei naționale — CREN, utilizată în România din 1963 în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 483/1962. Introducerea CAEN în sistemul statistic și economic național a fost realizată treptat în perioada 1993—1997, beneficiind de colaborarea Oficiului Național al Registrului Comerțului și Camerei de Comerț și Industrie a României. Omologarea și implementarea CAEN la nivel național prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 satisfac obiectivul prioritar de armonizare cu Nomenclatorul activităților din Comunitatea Europeană (NACE).

    CAEN a cunoscut în perioada 1997 - 2024 trei revizuiri:

    1. în 2002 – revizuirea CAEN și implementarea începând cu 1.01.2003 a CAEN Rev.1;
    2. în 2007 – revizuirea CAEN Rev.1 și implementarea începând cu 1.01.2008 a CAEN Rev.2;
    3. în 2024 – revizuirea CAEN Rev.2 și implementarea începând cu 1.01.2025 a CAEN Rev.3.
    4. Principiile de elaborare a CAEN țin seama de corespondența cu clasificările internaționale și, în special, cu cea europeană (NACE), în cadrul unui sistem integrat.

    Prin utilizarea CAEN, datele statistice sunt culese pe baza aceleiași structuri de clasificare (internațională și europeană), CAEN Rev.3 fiind transpus în ISIC Rev.5 (Clasificarea internațională standard a activităților elaborată de Comisia de Statistică a Națiunilor Unite) prin intermediul tabelelor de trecere.

    + CAEN Rev. 3


    Scurtă prezentare: Având în vedere necesitățile impuse de evoluția economiei românești și principiile de armonizare cu clasificările europene, Institutul Național de Statistică a elaborat versiunea revizuită a CAEN, respectiv CAEN Rev.3

    Această versiune asigură un raport de 1:1 între CAEN Rev.3 și NACE Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), raport necesar având în vedere atât politica de globalizare, cât și dorința de a mări convergența dintre clasificările europene și cele utilizate în țările din America de Nord. Prin această realizare se asigură armonizarea totală cu cerințele acquis-ului comunitar în domeniul clasificărilor economice. Din experiența utilizării clasificării CAEN a reieșit că economia României nu prezintă particularități față de economia Uniunii Europene și, în consecință, menținerea unor diferențe între CAEN Rev.3 și NACE Rev.2.1 nu se justifică.

    CAEN Rev.3 va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 potrivit Ordinului președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/2024 în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării activităților din economia națională — CAEN.

    + CAEN Rev. 2


    Scurtă prezentare: Această versiune asigură un raport de 1:1 între CAEN Rev.2 și NACE Rev.2 (implementat la nivel european începând cu 01.01.2008), raport necesar având în vedere atât politica de globalizare, cât și dorința de a mări convergența dintre clasificările europene și cele utilizate în țările din America de Nord. Prin această realizare se asigură armonizarea totală cu cerințele acquis-ului comunitar în domeniul clasificărilor economice.

    Din experiența utilizării clasificării CAEN a reieșit că economia României nu prezintă particularități față de economia Uniunii Europene și, în consecință, menținerea unor diferențe între CAEN Rev.2 și NACE Rev.2 nu se justifică.

    CAEN Rev.2 se utilizează în România începând cu 01.01.2008 și a fost implementat prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN.

   
  • Data ultimei actualizări: 16 septembrie 2024