Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Gala Excelenței Feminine

Stiri INS
Gala Excelenței Feminine

Luni, 4 martie 2024, la Palatul Regal din București, s-a desfășurat a II-a ediție a Galei Excelenței Feminine ”The Smart, The Bold, The Beautiful”, prilej cu care au fost premiate femei determinate și puternice, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performanțe în carieră și viața socială.

Organizată de Grupul de Presă Media Uno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică, ediția din acest an a galei a fost prezentată de Cristi Șelaru, de la Direcția de Comunicare a INS.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a decernat două premii: Premiul de Excelență „Lider în Transformarea Urbană” a fost acordat doamnei Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division – One United Properties, și Premiul pentru Educație și Cercetare, acordat doamnei Nicoleta Bercaru, Director al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București.

Juriul prezidat de Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidential, a mai acordat alte 30 de premii unor personalități care au marcat societatea românească. Dintre acestea le menționăm pe Sofia Vicoveanca, Doina Melinte, Ana-Maria Brânză, Angela Similea, Monica Bîrlădeanu, Irina Margareta Nistor, Excelența Sa Therese Hydén, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiari al Suediei în România, Excelența Sa Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasador Extraordinar și Plenipotențier al Republicii Cuba în România, Excelența Sa Enkeleda Mërkuri, Ambasadorul Republicii Albania în România, Excelența Sa Evangelia Grammatika, Ambasadorul Republicii Elene în România, Mihaela Geoană, Fondator și Președinte Fundația ”Renașterea” și Laura-Iuliana Scântei, judecător Curtea Constituțională a României.
Următorul eveniment organizat de Grupul de Presă Media Uno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică va fi summitul „Bucharest Leaders’ Summit: Licence for a Better World”, care va avea loc în perioada 1-19 aprilie.