NIS mission

NIS has the mission to meet the information needs of all categories of users of statistical data and information by collecting, producing and disseminating data in accordance with the Law on the Organization and Functioning of Official Statistics in Romania. (EC) No 226/2009, Regulation (EC) No. No 223/2009 of the European Parliament and of the Council of 11 March 2009 on European Statistics and the European Statistics Code of Practice necessary for substantiating decisions on economic and social development of the country and for the knowledge and information of public opinion on the realities of Romanian society.

NIS vision

NIS, as the main producer of official statistical data, responsible for the coordination of all activities at national level regarding the development, development and dissemination of European statistics, is oriented towards achieving in a near future some functional methodological and technical performances recognized on domestic and international plan, at a level comparable to the performances of the most advanced national statistical institutes in the EU Member States.

NIS Principles:

  • User orientation;
  • Commitment of the NIS leadership;
  • Efficiency in relation to statistical processes;
  • Continuous improvement of official statistics activity;
  • Commitment on the quality of statistical products;
  • Accessibility of statistical data and information;
  • Cooperation in the field of official statistics;
  • Respecting the needs of data providers;
  • Systematic implementation of quality management in statistics;
  • Meeting the collective and individual requirements of the INS staff.

News and Announces

Gala Excelenței Feminine
Gala Excelenței Feminine
03/05/2024 - 11:13
Stiri INS

Luni, 4 martie 2024, la Palatul Regal din București, s-a desfășurat a II-a ediție a Galei Excelenței Feminine ”The Smart, The Bold, The Beautiful”, prilej cu care au fost premiate femei determinate și puternice, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin performanțe în carieră și viața socială.

Organizată de Grupul de Presă Media Uno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică, ediția din acest an a galei a fost prezentată de Cristi Șelaru, de la Direcția de Comunicare a INS.

Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării” 20 februarie 2024
Conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării” 20 februarie 2024
02/20/2024 - 12:34
Stiri INS

Elita cercetării românești, reunită la Palatul Victoria, în cadrul unui nou eveniment ”Împreună Protejăm România"

Azi, 20 februarie 2024, are loc, la Palatul Victoria, conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării”, desfășurată în cadrul proiectului național ”Împreună Protejăm România", inițiat în anul 2020.

Organizată de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno, cu sprijinul MAPN și STS, conferința își propune să faciliteze identificarea de soluții și strategii pentru promovarea cercetării de excelență și crearea unui mediu favorabil inovației.

Gala excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a IV-a ”Un singur gând – România!”
„Împreună protejăm România”, ediția a IV-a ”Un singur gând – România!”
01/26/2024 - 11:32
Stiri INS

Marți, 23 ianuarie, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României), s-a desfășurat a IV-a ediție a Galei Excelenței “Împreună protejăm România”.

Organizată cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, de către Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Institutul Național de Statistică și Asociația MediaUno, sub titlul “Un singur gând: România!”, gala a reunit personalități ale vieții publice din România ce au fost premiate în cadrul dineului oferit.

Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success
11/07/2023 - 13:02
Stiri INS

Tudorel Andrei, președintele INS, a participat luni, 6 noiembrie 2023, la deschiderea oficială a „Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, eveniment organizat la Senatul României de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și Asociația MediaUno. Summit-ul are loc în perioada 6-24 noiembrie 2023, în cadrul proiectului “Împreună Protejăm România”, ajuns la ediția a XVIII-a.

„Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success” marchează o amplă serie de conferințe și dezbateri pe subiecte de mare interes în actualul context geopolitic și geostrategic.

Evenimentul vine într-un moment crucial în actualul context global, când schimbările și provocările economice, politice și sociale afectează comunitățile de pretutindeni.

Întâlnirea delegației CoE cu autoritățile române în cadrul vizitei de țară COMEX ECRML din 6-10 februarie 2023
Întâlnirea delegației CoE cu autoritățile române în cadrul vizitei de țară COMEX ECRML din 6-10 februarie 2023
02/13/2023 - 11:45
Stiri INS

Vineri, 10 februarie, o delegație a Comitetului de Experți din cadrul Consiliului Europei în domeniul Cartei Europene a Limbilor Regionale și Minoritare – mecanism de protecție a drepturilor lingvistice din cadrul Consiliului Europei – s-a întâlnit, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu reprezentanți ai instituțiilor administrației centrale. Institutul Național de Statistică, reprezentat de Cristi Șelaru, directorul Direcției de Comunicare, și Hadrian Tănase, consilier superior, a prezentat rezultatele provizorii ale celui mai recent recensământ.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu la emisiunea ”Dincolo de alb și negru”, la TVR 1
02/08/2023 - 16:47
Anunturi

Președintele Tudorel Andrei a abordat temele legate de rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, iar parte a transcriptului emisiunii poate fi consultat din documentul de mai jos.

Prelungirea termenului pentru demararea procedurii de selecție a ONG-urilor în vederea constituirii consorțiului de organizații neguvernamentale cu rol consultativ pentru activitățile Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației
01/30/2023 - 15:58
Anunturi

Secretariatul General al Guvernului (SGG) lansează anunțul de selecție adresat ONG-urilor interesate de poziția de membru în cadrul for-ului inter-instituțional cu rol consultativ pe lângă lucrările Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB), organism care funcționează la nivelul central al Guvernului României. În acest mod, mediul asociativ din România poate contribui cu expertiză semnificativă și relevantă, provenită din experiență, bazată pe interacțiunile directe cu statul, oferind plus-valoare în domeniile de interes vizate de reformele structurale de debirocratizare.

Împreună protejăm România - ediția a III-a
Tudorel Andrei
01/25/2023 - 13:49
Stiri INS

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României) - Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

Președintele I.N.S. a adus aminte despre faptul că, în 1859, la scurt timp după evenimentul fundamental de numire a lui Cuza ca domnitor al Principatelor, a luat ființă Oficiul Central de Statistică Administrativă. Tudorel Andrei a evidențiat importanța statisticii, mai ales în actualele condiții geo-politice, sociale și economice.

” Excelențele voastre,
Stimați invitați,

Împreună protejăm România - ediția a III-a
László Borbély
01/25/2023 - 13:16
Stiri INS

László Borbély, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

”Excelențele voastre, Doamnelor și domnilor

Împreună protejăm România - ediția a III-a
01/25/2023 - 12:27
Anunturi

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, la București, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

În cadrul evenimentului, au fost premiate personalitățile care s-au remarcat prin modele de bune practici, soluții și idei de depășire a multiplelor crize pe care le traversăm.
Prim-ministrul României a vorbit despre solidaritate, responsabilitate și oferirea de soluții la timp.

”Excelențele Voastre, Distinși invitați, Doamnelor și domnilor,

Pages

Subscribe to News and Announces