NIS mission

NIS has the mission to meet the information needs of all categories of users of statistical data and information by collecting, producing and disseminating data in accordance with the Law on the Organization and Functioning of Official Statistics in Romania. (EC) No 226/2009, Regulation (EC) No. No 223/2009 of the European Parliament and of the Council of 11 March 2009 on European Statistics and the European Statistics Code of Practice necessary for substantiating decisions on economic and social development of the country and for the knowledge and information of public opinion on the realities of Romanian society.

NIS vision

NIS, as the main producer of official statistical data, responsible for the coordination of all activities at national level regarding the development, development and dissemination of European statistics, is oriented towards achieving in a near future some functional methodological and technical performances recognized on domestic and international plan, at a level comparable to the performances of the most advanced national statistical institutes in the EU Member States.

NIS Principles:

  • User orientation;
  • Commitment of the NIS leadership;
  • Efficiency in relation to statistical processes;
  • Continuous improvement of official statistics activity;
  • Commitment on the quality of statistical products;
  • Accessibility of statistical data and information;
  • Cooperation in the field of official statistics;
  • Respecting the needs of data providers;
  • Systematic implementation of quality management in statistics;
  • Meeting the collective and individual requirements of the INS staff.

România la Sesiunea plenară a Comisiei de Statistică ONU - o întâlnire bilaterală cu Oleg Cara și Steve Macfeely

Stiri INS
România la Sesiunea plenară a Comisiei de Statistică ONU - o întâlnire bilaterală cu Oleg Cara și Steve Macfeely

Prima zi a sesiunii plenare a celei de-a 56-a sesiune plenară a Comisiei de Statistică ONU (4 martie) a avut pe agenda de lucru alegerea președintelui Comisiei (în persoana directorului general al Institutului Național de Statistică al Elveției), vicepreședinților și raportorului de sesiune.

De asemenea, au fost abordate urmatoarele teme:

  • Conturi Naționale; un mesaj din partea Sistemului Statistic European (SSE), agreat de toate statele membre UE si AELS, la care România s-a raliat, a fost transmis membrilor Comisiei de Statistică, recunoascând importanța de a menține Sistemul Conturilor Naționale (SCN) relevant pentru marea diversitate a utilizatorilor. În acest sens, SSE a avizat favorabil versiunea 2025 a SCN, cu aprecieri pozitive în legatură cu etapele pregătitoare deja parcurse pentru implementarea acestei noi versiuni;
  • Principiile fundamentale ale statisticii oficiale; de asemenea, un topic care a avut o voce comună exprimată de SSE, la care România s-a raliat pe deplin, aprobând termenii de referință pentru constituirea unui Comitet Consultativ care să ofere ghidaj strategic și tehnic în ceea ce privește implementarea principiilor fundamentale în statisticile naționale, fără a se suprapune cu mecanismele naționale și regionale existente;
  • Recensământul populației și locuințelor (RPL)- programe mondiale; subiectul aduce în focus Programul Mondial de Recensământ 2030 și importanța recensămintelor ca sursă esențiala de date pentru dezvoltarea durabilă. S-au apreciat eforturile statelor în runda RPL- 2020, având ca principal agresor pandemia, și s-au notat progresele înregistrate în ce priveste metodologia recensământului, precum utilizarea internetului și a datelor administrative, dar și punctele forte ale diseminării mai rapide a rezultatelor.
  • Poziția comună a SSE în cazul primelor două subiecte a fost decisă cu ocazia reuniunii de coordonare care a avut loc la Delegația UE în debutul sesiunii plenare, cu participarea reprezentanților statelor membre UE și AELS.

    În marja sesiunii plenare a Comisiei de Statistică, a avut loc o întâlnire bilaterală a domnului Tudorel Andrei, președintele INS și domnul Steve Macfeely, chief statistician al Diviziei de Statistică a OCDE. Subiectul major: viitoarea reuniune de analiză a raportului cu privire la status-ul statisticii românești, recomandările formulate de OCDE și planul de acțiune în vederea unei mult dorite (și credem noi!) meritate accedere la Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică. Raportul va fi transmis în curând la INS - România pentru analiza și eventuale comentarii, iar data reuniunii va fi comunicată în curând;

    O întâlnire bilaterală cu domnul Oleg Cara, directorul general al Biroului National de Statistică (BNS) al Rep. Moldova a fost încadrată în regimul normal, sistematic, de analiza a status-ului derulării programului de asistență tehnică pe care INS România îl oferă BNS Moldova.