
În perioada 4 - 7 martie 2025, dl. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, participă la New York la cea de-a 56-a sesiune plenară a Comisiei de Statistică ONU.
În marja acestui eveniment de mare anvergură pentru comunitatea internațională a statisticii oficiale, în data de 28 februarie a fost organizat un seminar pe o temă de actualitate referitoare la explorarea modalităților prin care dezvoltarea capacităților instituționale ale statisticilor oficiale pot conduce la creșterea agilității și rezilienței sistemelor statistice naționale. Experiența statisticii oficiale românești certifică faptul că doar prin dezvoltare și modernizare în contextul adecvării, ca mărime și calitate, a resurselor, se pot asigura date și informații statistice, ca output-uri ale proceselor de producție statistică, relevante, de calitate și de încredere, în condițiile în care sunt evidente schimbări rapide în ecosistemele de date.
Un al doilea eveniment ce a avut loc în data de 3 martie a.c. și care s-a bucurat, de asemenea, de o mare audiență, a fost Forumul de Nivel Înalt al statisticii oficiale dedicat anul acesta guvernanței datelor. Dată fiind relevanța crescândă a acestui concept și abordări pragmatice în domenii politice variate, Comisia de Statistică ONU a considerat necesar să inițieze o dezbatere având ca obiectiv identificarea căilor de dezvoltare a terminologiei și definițiilor comune în materie de guvernanță a datelor și înțelegerea funcționării guvernanței datelor în sistemele naționale de statistică astfel încât să se asigure o coerență, coordonare și claritate între acestea. Concluzia esențială a fost aceea că toate grupurile de lucru relevante ale Comisiei de Statistică ONU trebuie să se coordoneze pentru a evita duplicări de eforturi la nivel regional și global ca să poată sprijini statele membre în călătoria complicată în implementarea optimă a guvernanței datelor.
În cadrul Comisiei de Statistică ONU, printre temele de interes major pentru statistica internațională figurează discutarea spre adoptare a două rezoluții care vor fi ulterior prezentate în cadrul Consiliului Economic și Social (ECOSOC) spre adoptare finală: "Programul Mondial al Recensământului Populației și Locuințelor- runda 2030" și "Sistemul Conturilor Naționale (SCN)- 2025".
Prima rezoluție se referă la programul mondial al recensământului populației care acoperă o serie de activități care să garanteze că statele membre vor organiza această operațiune statistică în perioada 2025- 2034, iar în cazul celei de-a doua, SCN -2025, este vorba de o actualizare a versiunii 2008, reflectând fenomene actuale privind globalizarea, digitalizarea, bunăstarea și sustenabilitatea în conturile economice.
Rezoluțiile propuse, odată adoptate de ECOSOC, vor genera acel sprijin politic necesar statisticii oficiale pentru implementarea în cele mai bune condițiuni a celor două operațiuni statistice de mare anvergură , mobilizând resurse adecvate în acest scop.