Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Competiția Europeană de Statistică în România 2024-2025

 
  • Începând cu 1 septembrie 2024 a demarat proiectul de tip grant Competiția Europeană de Statistică în România 2024-2025. Proiectul va dura 12 luni și se va desfășura în perioada septembrie 2024 - august 2025. Participarea României la această competiție internațională va fi o premieră pentru țara noastră; organizarea acestei acțiuni de către Comisia Europeană (Eurostat), în anul școlar 2024-2025, a ajuns la nivel european, la a opta ediție. Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 se adreseaza elevilor din învățământul secundar și este organizată de către Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației.

    Obiectivul său principal este de a stimula curiozitatea și interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, dar și de a evidenția rolul și importanța statisticii în societate. Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii din clasele a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior) și elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).

    Vor fi organizate două runde ale competiției naționale în perioada ianuarie – martie 2025, urmate de etapa europeană care va avea loc în perioada aprilie- mai/iunie 2025. Testările vor avea loc pe o platformă web dedicată, neimplicând prezență fizică în niciuna dintre etapele sale.

    1. În competiție vor fi înscrise echipe formate din 2-3 elevi de liceu (orice profil). Membrii unei echipe trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ secundar. Pentru fiecare echipă, un profesor le va fi „profesor coordonator”, supraveghindu-i activitatea. Nu este limitat nici numărul de participanți sau echipe din aceeași unitate de învățământ secundar, nici numărul de echipe supravegheate de către un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singura echipă.
    2. Limba competiției naționale va fi limba română, în timp ce competiția europeană se va desfășura în limba engleză.
    3. În cadrul proiectului vor fi organizate o Conferință de lansare în luna octombrie a anului curent, precum și o Ceremonie de premiere a echipelor câștigătoare și a profesorilor coordonatori preconizată să aibă loc în martie/aprilie 2025. În situația fericită în care echipe din România vor fi câștigătoare ale fazei europene, va exista și pentru această etapă o Ceremonie de premiere (on-line sau cu prezență fizică) și vor fi acordate, la fel ca și în cazul primelor echipe clasate la nivel național, premii tentante și diplome care să răsplătească participarea în competiție.

    Pentru mai multe informații privind această competiție și modul ei de desfășurare în alte state membre ale Uniunii Europene vă încurajăm să dati click aici!

    Situația finală a echipelor înscrise

    Modele subiecte:

    1. Model Test A Juniori
    2. Model Test A Seniori.pdf
    3. Model Test A Seniori 2.pdf
    4. Model Test A Seniori 3.pdf
    5. Model Test B.pdf
    6. Model Test C.pdf

    Note de informare:
    1. Notă de informare nr. 1
    2. Răspunsuri la întrebari primite
    3. Important (!!!) Pentru echipele înscrise: prezentare platformă și link-ul de acces ptr. prima testare

  • Regulamentul Competiției Europene de Statistică - etapa natională
  • Calendarul Competiției Europene de Statistică - etapa natională
  • Ghidul Competiției Europene de Statistică - etapa natională