Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Ziua Europeană a Statisticii 2023

Institutul Naţional de Statistică va lansa vineri, 20 octombrie 2023, cu ocazia Zilei Europene a Statisticii, cartea "Eminescu, profesor de statistică". Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 11:00, în Aula Bibliotecii Academiei Române.

Cartea, care îi are ca autori pe Tudorel Andrei, preşedintele INS, Cristi Șelaru, consilier în cadrul Direcţiei de Comunicare, și Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, este disponibilă într-o ediție bilingvă, în limbile română și engleză, pentru a putea fi apreciată și de publicul internațional.

Participanţii la evenimentul de vineri vor avea ocazia să discute cu autorii și specialiștii în statistică și cultură românească despre conexiunile surprinzătoare dintre Mihai Eminescu și domeniul esențial al statisticii."

Pentru alte detalii despre eveniment, citiți newsletter-ul!

Click aici pentru a citi cartea.