Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Seminarii Onicescu 2005

 

8.12.2005
 

Tema 1: "Masurarea statistica a proceselor de concentrare"
Autorii prezentarii: Prof. univ. dr. Vasile BOGDAN, Prof. univ. dr. Eugen TIGANESCU - ASE
Tema 2: "Dezvoltarea resurselor umane si ocuparea rurala in Romania"
Autorul prezentarii: Conf. univ. dr Catalin GHINARARU - INCSMPS
Tema 3: Prezentare de carte:"Al Doisprezecelea ceas - 20 probleme globale, 20 ani pentru a le rezolva" Autor: Jean-Francois RISCHARD
Prezinta: Conf. univ. dr. Angelica BACESCU CARBUNARU

Volumul «Al Doisprezecelea Ceas – 20 probleme globale, 20 ani pentru a le rezolva», reprezinta   versiunea in  limba romana a lucrarii «High Noon – 20 global problems, 20 years to solve them», al   carei autor este Jean-François RISCHARD (vicepresedinte al Bancii Mondiale). Editia in limba   romana a fost pregatita pentru tipar si ingrijita de prof.dr. Lucian C. Ionescu si prof.dr. Gheorghe   Dolgu. Lucrarea a fost publicata in principalele limbi de circulatie internationala si s-a bucurat de un   interes deosebit in randul cititorilor. Tematica abordata, de mare actualitate, se refera la noua   economie mondiala si principalele probleme globale cu care se confrunta omenirea, autorul tragand un semnal de alarma dar, in acelasi timp, propunand solutii pentru rezolvarea acestora.  

 
3.11.2005
 

Tema 1: "Impactul politicilor de masuri active asupra ocuparii in Romania"
Autorii prezentarii: dr. Vasilica CIUCA - director INCSMPS, drd. Cristina LINCARUcercetator Berta POLCH, cercetator Aniela ALEXANDRESCU
Tema 2: "Noi valente ale conceptului dezvoltarii umane"
Autoarea prezentarii: dr. Alina MARINESCU MOISE - INS

 
7.10.2005
 

Tema sedintei: "Proiectul de lege privind Nomenclatorul Unitatilor Teritorial Statistice - NUTS"
Autorii prezentarii: Prof. Dr.Vergil VOINEAGU - Presedinte INS, Dr.Constantin SECAREANU - Vicepresedinte INS, Ilie DUMITRESCU - Director

 
4.10.2005
 

Tema sedintei: "Metode si tehnici de observare si analiza statistica a pietei imobiliare"
Autorul prezentarii: drd. Adrian Bogdan CIOCANEL

 
7.09.2005
 

Tema sedintei: "Disclosure Control (Protectia datelor)"
Autorul prezentarii: Prof.Dr. Hans-Joachim Lenz - Universitatea Libera Berlin.

 

1.09.2005

Tema 1: "Analiza statistica a cererii turistice rurale din zona Bran-Moeciu"
Autoarea prezentarii: drd. Rodica GOGONEA - ASE
Tema 2: "Rolul investitiilor in procesul de restructurare a economiei"
Autorul prezentarii: drd. Mircea DAGHICI - ANAT

 
7.07.2005
 

Seminarul  Stiintific “Octav Onicescu” organizat de Institutul National de Statistica si Societatea Romana de Statistica a deschis seria de manifestari prilejuite de aniversarea celor 146 de ani de statistica oficiala în Romania.
Cu acest prilej au fost expuse urmatoarele teme:
   -  “Statistica oficiala în Romania la 146 de ani”, autor prof. univ. dr. Constantin ANGHELACHE – vicepresedinte al Societatii Romane de Statistica
   -  Contributii ale statisticienilor în cadrul  “Salii luminoase a scolii monografice romanesti”, autor conf. univ. dr. Gheorghe SAVOIU – universitatea “Constantin Brancusi” – Pitesti
Cu ocazia seminarului, a avut loc si lansarea cartii “Romania 2005 – starea economica, la a cata schimbare?” , autor prof. univ. dr. Constantin ANGHELACHE. Comentariile si aprecierile s-au desfasurat în contextul manifestarilor stiintifice ocazionate de aceasta aniversare sub sigla “DIMENSIUNEA EUROPEANA A STATISTICII ROMANESTI”. 
Dezbaterile au fost conduse  de prof. univ. dr. Vergil VOINEAGU – vicepresedinte al Institutului National de Statistica. Au fost prezenti la lucrarile seminarului: conf. univ. dr. Constantin SECAREANU – vicepresedinte al Institutului National de Statistica, Ioan GOREAC – secretar general al Societatii Romane de Statistica, experti ai Institutului National de Statistica, membrii SRS, cadre didactice si cercetatori.

 

 
2.06.2005
 

Tema 1: "Caracteristici ale distributiei veniturilor - inegalitate si polarizare"
Autoarea prezentarii: Prof.Dr. Maria MOLNAR - cercetator stiintific, Institutul de Economie Nationala
Tema 2: "Impactul legislatiei pietei muncii asupra performantelor ocuparii"
Autorii prezentarii:   Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale -   Prof.Dr. Gheorghe RABOACA, Dr. Vasilica CIUCA - director general,  Drd. Luise MLADEN - cercetator stiintific,  Drd. Cristina LINCARU - cercetator stiintific

 
10.05.2004
 

Tema 1: "Evaluari privind sanatatea si ingrijirea sanatatii persoanelor varstince"
Autoarea prezentarii: Dr. Maria POENARU - cercetator stiintific, sef departament la Institutul de Economie Nationala
Tema 2: "Tablou de bord - mijloc de efectuare a analizei statistico-economice a firmei"
Autoarea prezentarii:  Drd. Florina STAN - Academia de Studii Economice

 
7.04.2005
 

Tema sedintei: "Masurarea dezvoltarii durabile"
Autorul prezentarii: Dr. Constantin MINDRICELU
Lansare de carte: "Baza de modele economice"
Autori: Prof. Dr. Ion IVAN, Asist. Adrian VISOIU

Continuitate si diversitate
Seminarul a fost onorat cu prezenta prof. univ. dr. Vergil VOINEAGU si conf. univ. dr. Constantin SECAREANU – Vicepresedinti ai Institutului National de Statistica.
Seminarul s-a desfasurat in doua sesiuni, prima parte a fost rezervata prezentarii si dezbaterii temei de actualitate de larga audienta, privind dezvoltarea durabila, intitulata:“Instrumente si metode de masurare a dezvoltarii durabile” autor dr. Constantin MANDRICELU – INS.
In cadrul reuniunii stiintifice in a doua sesiune, a fost lansat volumul: “Baza de modele economice” autori: prof. univ. dr. Ion IVAN si asistent univ. Adrian VISOIU – ASE, Bucuresti. Amplele comentarii care au urmat in cadrul reuniunii stiintifice – remarcata prin diversitatea temelor abordate – au fost conduse succesiv pe sesiuni de dl. Ioan GOREAC, Secretar general al Societatii Romane de Statistica si de prof. univ. dr. Vergil VOINEAGU, Vicepresedintele Institutului National de Statistica.
Lucrarea, considerata utila diferitelor categorii de cititori, inclusiv tuturor celor care folosesc modele economice in fundamentarea deciziilor, a fost prezentata de prof. univ. dr. Vergil VOINEAGU si autorul, rezultand ca reprezinta concretizarea cercetarilor si studiilor efectuate timp de trei ani în diferite domenii.
A fost prezent un numar mare de invitati: specialisti în statistica si informatica, cadre didactice, cercetatori, alti specialisti.
Comentariile si propunerile formulate de dr. Florea DUMITRESCU – vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor, Maria POENARU – cercetator la Institutul de Economie Nationala, dr. Mircea MANOLE, Ilie DUMITRESCU, prof. univ. dr. Constantin ANGHELACHE, au iesit in evidenta, contribuind la reusita reuniunii.

 
11.03.2005
 

Tema sedintei: "Proiect si parteneriat in contextul integrarii europene. Reguli si consecinte"
                      "Metoda statistica si rolul ei in formarea personalitatii Profesorului M. C. Demetrescu"
Comunicarile, sustţinute de conf. dr. Gheorghe SAVOIU de la Universitatea “Constantin Brancoveanu” Pitesti, au fost remarcate de cei prezenti pentru diversitate si continut, apreciate prin modul de prezentare si propuse pentru publicare.  Prof.univ.dr.Constantin MITRUT­presedintele Societatii Romane de Statistica si ceilalti vorbitori l-au felicitat pe autor, evidentiind in mod deosebit prima comunicare.

Lansare de carte : “MACROECONOMIE INTERMEDIARA”
Autori: prof. univ. dr. Marius BACESCU si conf. univ. dr. Angelica BACESCU-CARBUNARU - Academia de Studii Economice

Conducand lucrarile seminarului, dl. Constantin MITRUT a facut, in continuare, referire la volumul “MACROECONOMIE INTERMEDIARA” autori prof. univ. dr. Marius BACESCU si conf. univ. dr. Angelica BACESCU-CARBUNARU de la Academia de Studii Economice Bucuresti, carte valoroasa lansata in cadrul reuniunii (aparitie: Editura Universitara Bucuresti 2004).

In legatura cu temele abordate si lansarea de carte, au fost facute numeroase comentarii si schimb de opinii intre cei prezenti, remarcandu-se interventiile prof. univ. dr. Mircea Bulgaru, conf. univ. dr. Constantin Secareanu-vicepresedinte al I.N.S., prof.univ.dr. Constantin Anghelache si prof. univ. dr. Constantin Mitrut.

 
9.02.2005
 

Tema 1: "Variabile statistice in noua economie"
Autorii prezentarii: Academia de Studii Economice - Conf Dr. Dana RADU, Lect.Dr. Irina Isaic MANIU, Lect.Dr. Giani GRADINARU, Lect.Dr. Nicolae MOROIANU, Ec. Andrei GHETU,  Stud. Catalin CRETU
Tema2: "Particularitati ce caracterizeaza forta de munca din sistemul energetic"
Autori: Lect.Drd. Ileana NICULESCU ARON

 
27.01.2005
 

Tema sedintei: "Romania in contextul globalizarii"
Tema 1: "Indicatorii statistici ai globalizarii"
Autoarea prezentarii: >Mariana PIETREANU - Director general, Directia generala de statistica intreprinderilor
Tema2: "Investitia straina directa in Romania"
Autorul prezentarii: Ion POPESCU - Banca Nationala a Romaniei


Data ultimei actualizari: 14 august 2007