Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Împreună protejăm România - ediția a III-a

Stiri INS
László Borbély

László Borbély, consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

”Excelențele voastre, Doamnelor și domnilor

Astăzi e o zi specială, motiv pentru care o să încep, poate cu cel mai frumos proverb românesc: “Omul sfințește locul”, însă aici și locul sfințește omul, pentru că suntem într-o locație specială, plină de istorie și într-o zi, la fel de specială pentru istoria României. Nu se putea o mai nimerită zi, decât cea de azi, pentru a premia excelența, pentru a-i onora pe acei oameni din diferite domenii care timp de o viață au făcut tot ce era posibil pentru a avea o Românie mai durabilă, mai sustenabilă.

Acum șase ani, când a luat ființă Departamentul de Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, am avut mai multe provocări, dar cred că cea mai mare a fost cum reușim să lămurim societatea din România, să schimbăm unele mentalități, să ne punem întrebarea ce fel de viață avem, să vedem ce înseamnă cuvântul “solidaritate”, „parteneriat”, „colaborare”, „energie pozitiva”, să construim, nu să dărâmăm. Sunt lucruri subiective, care au însă în spate, evident, o strategie, o relație interinstituțională, pe care am construit-o împreună timp de șase ani și care va însemna, sper și sunt convins, o Românie mai sustenabilă, o Românie mai durabilă. De aceea, cred că ceea ce facem e un lucru minunat, pentru că avem nevoie de o asemenea societate, avem nevoie ca, pe lângă faptul că sfințim locul unde suntem, să ne putem privi în ochi și să spunem: „Da, am făcut ceva pentru această țară, pentru această Europă, pentru această planetă!”.

La final, vă doresc un an mai bun și, în pofida vicisitudinilor din jurul nostru, să putem da un zâmbet, o floare, o rază de soare și o atitudine responsabilă față de semeniii noștri. Felicit pe toți cei care astăzi vor primi aprecierea noastră și rămânem în continuare parteneri unor asemenea evenimente onorabile pentru mine și pentru departamentul nostru.
Vă mulțumesc!”