Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Împreună protejăm România - ediția a III-a

Anunturi

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj la Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, la București, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României)- Sala Tronului, marți, 24 ianuarie 2023.

În cadrul evenimentului, au fost premiate personalitățile care s-au remarcat prin modele de bune practici, soluții și idei de depășire a multiplelor crize pe care le traversăm.
Prim-ministrul României a vorbit despre solidaritate, responsabilitate și oferirea de soluții la timp.

”Excelențele Voastre, Distinși invitați, Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Excelenței „Împreună protejăm România”. Sărbătorim astăzi Ziua Unirii Principatelor Române. Cred că este un foarte bun prilej să ne gândim la exemplul de solidaritate, viziune și acțiune oferit de generația de atunci. Dând la o parte hotarele nefirești, românii au arătat că împreună ne putem proteja mai bine, ne putem dezvolta și oferi generațiilor viitoare speranța unui viitor mai bun. Este și datoria noastră, a celor de azi de a lucra împreună pentru protejarea semenilor noștri, pentru a le oferi șansa împlinirii. Vă felicit pentru inițiativa și continuitatea de care se bucură gala „Împreună protejăm România” în egală măsură.

Vă rog să îmi permiteți să transmit aprecierile mele și recunoștința mea pentru personalitățile premiate în această seară. Sunt exemple care s-au remarcat prin atitudinea lor în gestionarea multiplelor crize pe care le traversăm. Avem nevoie de astfel de repere profesionale și morale. Liderii pe care societatea îi așteaptă și îi recunoaște știu să mobilizeze oamenii pentru un scop nobil și sunt în prima linie a acestor acțiuni. De la prima ediție a galei și până astăzi am trecut împreună prin pandemie, crize economice și energetice, inflație, provocări majore la nivel social. Toate aceste provocări au pus nu numai guvernele la grea încercare, dar și cetățenii, economia, serviciile publice. Poate cea mai dramatică și grăitoare formă de solidaritate pe care o trăim în aceste vremuri a fost cea generată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Încă din prima seară când am văzut în vamă, la Siret, valurile de refugiați, mai ales mame și copii, am simțit cât de mare va fi nevoia solidarității noastre și mă bucură faptul că, încă de atunci, împreună, guvern, societate civilă, autorități locale, organizații și parteneri internațional, am arătat că omenia nu are granițe, că împreună, protejând România, putem oferi protecția noastră celor care o caută acasă la noi. La nivelul Guvernului, puteți fi siguri că gestionăm cu mare responsabilitate, nu doar această gravă criză de la granițe, dar și nevoia de a proteja economia, cetățenii vulnerabili, oferind soluții concrete la timp. Deși am încheiat un an complicat, economia noastră crește sub protecția cele mai puternice alianțe politico-militare din istorie, NATO, în cadrul Uniunii Europene și pe drumul integrării în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Doamnelor și domnilor, în această seară, organizatorii vor onora, prin distincțiile oferite personalităților din domenii precum diplomație, sănătate, apărare națională, economie, sectorul financiar-bancar, digitalizare, educație și social. Prin exemplul asumat public, premianții merită aplauzele dumneavoastră și aprecierea întregii societăți. Felicit organizatorii pentru decizia de a dona o parte din încasările de la parteneri Asociației Veteranilor de Război, unde vom regăsi modele de curaj, patriotism și demnitate din rândul celor care și-au slujit cu credință țara pe care au protejat-o cu îndârjire și curaj. Vă mulțumesc și vă doresc să vă bucurați de acest eveniment special dedicat celor care protejează România.”