Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

Centrul de Acces la Microdate (CAM) de la sediul INS

 
CATALOG MICRODATE STATISTICE - Set de microdate disponibile in CAM
 
Centru de Acces la Microdate (CAM) este situat la sediul INS din Bulevardul Libertății, nr. 16, sector 5, București.
 
Care sunt pașii de urmat pentru a primi acces la microdate prin Centrul de acces la microdate?
 
În primul rând, menționăm că pentru a putea depune o cerere de acces la microdate, instituția dvs trebuie să fie recunoscută ca o entitate de cercetare acreditată – universitate, institut de cercetare, departament de cercetare din administrația publică, institut național de statistică, banca centrală, organizație internatională etc.
 
Pentru a accesa microdatele prin CAM, trebuie să ne transmiteți prin email la adresa datestat@insse.ro, sau prin poștă (INS, Bdul. Libertății, nr.16, sector 5, București), următoarele documente:
 
1. Cerere oficială din partea instituției de învățământ/institutului de cercetare acreditat (cu antetul instituției de învățământ/institutului de cercetare acreditat), care să cuprindă:
- titlul proiectului de cercetare științifică/titlul tezei de doctorat
- descrierea proiectului/tezei de doctorat (obiectivul, câteva detalii privind metodologia care trebuie aplicată, variabilele care vor fi utilizate, ce tip de analiză este prevăzută să se desfășoare asupra datelor și o scurtă descriere cu privire la rezultatele așteptate)
- denumirea cercetării statistice pentru care solicitați acces la microdate
- variabilele solicitate
- perioada pentru care solicitați datele
Această cerere trebuie semnată de reprezentantul desemnat al entității și ștampilată.
 
2. Anexele
Anexele trebuie completate de instituția de învățământ /institutul de cercetare acreditat și cuprind:
- Anexa 1 - Formular pentru cerere de acces la microdate în Centru
- Anexa 2 - Reguli de acces și lucru în Centru
- Anexa 3 - Declarația de confidențialitate
Regulile de acces și lucru în Centru (Anexa 2) se vor semna de fiecare persoană în parte care va lucra cu microdatele.
 
3. Contractul privind accesarea şi utilizarea microdatelor în Centru - se va încheia între INS și instituția de învățământ / institutul de cercetare acreditat. Vă vom transmite acest contract după ce ne veți transmite cererea oficială de la pct 1 si Anexele de la pct 2. Până atunci puteţi consulta Contractul privind accesarea şi utilizarea microdatelor în Centru - Model
 
Cum și când sunt furnizate microdatele?
 
După semnarea de către ambele părți a contractului privind accesarea și utilizarea microdatelor în Centru, la termenul specificat la punctul 4 din contract, INS va permite accesul cercetătorilor numiți în Formularul pentru cerere de acces la microdate în Centru la microdatele solicitate în Centrul de Acces la Microdate situat la sediul INS.
 
Numai cercetătorul (cercetătorii) menționați în Formularul pentru cererea de acces la microdate în Centru vor avea acces la microdate.
 
Accesul în Centru pentru un cercetător nou în proiect, poate fi solicitat ulterior semnării Contractului, în baza unei Cereri adresate INS (Cerere de adăugare cercetător nou în proiect).