Misiunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România Nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) Nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

Viziunea Institutului Naţional de Statistică

Institutului Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Principii ce guvernează misiunea şi viziunea INS:

  • Orientarea către utilizator;
  • Angajamentul conducerii INS;
  • Eficienţa în raport cu procesele statistice;
  • Îmbunătăţirea continuă a activităţii de statistică oficială;
  • Angajamentul cu privire la calitatea produselor statistice;
  • Accesibilitatea datelor şi informaţiilor statistice;
  • Cooperarea în domeniul statisticii oficiale;
  • Respectarea nevoilor furnizorilor de date;
  • Implementarea sistematică a managementului calităţii în statistică;
  • Satisfacerea cerinţelor colective şi individuale ale personalului INS.

In memoriam: dr. Aurel Vainer

dr. Aurel Vainer
Categorie: 
Alte teme
Continut: 

Institutul Național de Statistică își exprimă profundul regret la aflarea veștii încetării din viață a domnului dr. Aurel Vainer, eminentă personalitate a vieții științifice, economice și publice, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și membru al Parlamentului României timp de trei mandate.

Punctul culminant al întregii sale activități l-a constituit păstrarea vie și nealterată a memoriei victimelor Holocaustului, dar și protejarea, punerea în valoare și dezvoltarea patrimoniului comunității evreiești.
Prin activitatea sa, a contribuit în calitățile sale de personalitate marcantă a României la consolidarea relațiilor de prietenie dintre România și Israel și la promovarea imaginii țării noastre în lume, eforturile sale neobosite fiind recunoscute și apreciate la nivel internațional.

Absolvent al Academiei de Studii Economice, doctor în economie, a activat de-a lungul timpului în domeniul comerțului, statisticii și construcțiilor, desfășurând atât activitate de cercetare științifică, cât și activitate publicistică și didactică.

Aurel Vainer și-a început activitatea la Institutul Național Statistică, unde a activat pe o perioadă de aproape un deceniu, 1950-1959, remarcându-se ca un excelent specialist, un adevărat întemeietor de relații de prietenie, conlucrare și bună cooperare cu toți colegii pe care i-a avut în avut în activitatea statistică.

În aceste momente grele, ne alăturăm familiei, comunității evreiești, colegilor și prietenilor în durerea pricinuită de pierderea președintelui de onoare al F.C.E.R. Transmitem, pe această cale, domnului deputat Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, puterea de a continua proiectele și a duce mai departe valorile promovate de dr. Aurel Vainer.

Fie-i memoria binecuvântată! Baruch Dayan ha Emet!

Tudorel Andrei,
Președintele Institutului Național de Statistică